Hieronder vind je handige documenten, tips en spelletjes die je kunt gebruiken om jouw taalonderwijs vleugels en poten te geven!
Begrijpend lezen en schrijven (stellen) gaan hand in hand. Leerkrachten die de opbrengsten van hun taalonderwijs willen verhogen, geven regelmatig een schrijfopdracht. Leerlingen leren dan welke stappen er bij het schrijven van een tekst zijn. Het verhaal moet een logische opbouw hebben, helder verwoord zijn en daarnaast prettig om te lezen. Een goede schrijfles begint bij het uitdagen van leerlingen. Bij deze vorm van expressie kunnen leerlingen hun creativiteit de vrije loop laten!
Een handig document met een overzicht van de verschillende leesstrategieën, het doel en de aanbevolen aanpak. Bewustwording van deze zaken bevorderen het tekstbegrip. Wat wil je als lezer? En hoe pak je dat het handigst aan?
In elke E-meeuw (nieuwsbrief) die naar alle basisscholen van Nederland gestuurd wordt, delen we een LeesTip. Effectief taalonderwijs richt zich op leesplezier, hiermee maakt de motivatie een reuzensprong. Kinderen die ontdekken dat lezen een prettige bezigheid is, hebben een veel grotere kans op succesvol zelfstandig studeren. Benieuwd naar de LeesTips? Klik op de link hieronder om alle LeesTips nog eens door te lezen!
Het opstellen van rapporten kan een flinke klus zijn voor de leerkracht(en). Kan jij hulp of inspiratie gebruiken bij het schrijven van de opmerkingen op het basisschoolrapport? Dit document bevat voorbeeldzinnen, standaardopmerkingen, veelvoorkomende woorden en een overzicht van de kernkwaliteiten.
Wat is het best passende brugklastype voor jouw leerlingen? Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om tot een goed advies te komen. Onderstaand document geeft inzicht in de richtlijnen van diverse leerlingkenmerken voor vmbo, havo en vwo.